Uitgave Minitijdschrift Belegerd en Bevrijd

Volg de gebeurtenissen van april 1945 van dag tot dag!

We staan aan de vooravond van wat oudere Doesburgers de zwaarste periode uit de oorlogsjaren noemen. In de eerste twee weken van april ’45 lag onze stad permanent onder artillerievuur van de geallieerden bij Drempt. Veel Doesburgers zochten toen een goed heenkomen in de vele keldergewelven van de stad. Daar legden mannen en vrouwen de dagelijkse gebeurtenissen vast op papier. En zo ontstonden de Doesburgse oorlogsdagboeken. Dat verhaal verdient het ter gelegenheid van ’ 75 jaar Vrijheid’ verteld te worden in een voor een breed publiek toegankelijke vorm. En met Tineke Beishuizen binnen de stadsgrenzen kun je je daarvoor geen betere ‘verteller’ wensen. Het resultaat: een eigentijds lezenswaardig mini-tijdschrift dat ‘huis-aan-huis’ verspreid wordt. Aan de hand waarvan de gebeurtenissen in april 1945 van dag tot dag op de voet kunnen volgen.

Voorgeschiedenis                                                                                                        

Na de publicatie in feuilletonvorm in de Gelderlander in 2015 van een eerste reconstructie van de gebeurtenissen in april 1945 kwamen er nieuwe dagboeken tevoorschijn. Toen we 2 jaar geleden de voorbereidingen voor ’75 jaar Vrijheid’ startten was het maken van een ‘Ode minizine’ ons hoofddoel. Het verhaal duldde immers geen uitstel. Want ze zijn er nog: Doesburgers die het hebben meegemaakt en die dus ook nog kunnen vertellen. Een verhaal voor jong en oud en daarom door grafisch ontwerper Han Jansen ‘verpakt’ in een toegankelijk, uitnodigend miniboekje. Al eerder maakte Jansen in deze serie: ‘Ode aan de brug’ en ‘Ode aan Doesburgse Grensverleggers’. 

Dankzij

‘Belegerd & Bevrijd’ is mogelijk gemaakt door de gemeente Doesburg, de Gestichten Doesburg en het Badhuis. Daarnaast was er de ‘hulp’ van Philadelphia Werk en Begeleiding WEC Doesburg, het Stadshotel Doesburg, ‘Only for Men’, VVV Doesburg en Boek en Buro Nieuwenhuis. Ruim veertig Doesburgers zegden hun medewerking toe voor de huis-aan-huis verspreiding. Verschillende Doesburgse bedrijven waaronder Hoornstra Bouw en Claus Doesburg verspreiden ook het mini-boekje onder hun personeel.

Corona

Op de valreep, ‘Belegerd & Bevrijd’ lag al op de persen, brak het Corona-virus uit. Dat maakte vanwege het ‘Blijf thuis’ de verspreiding via particulieren helaas onmogelijk. Mede dankzij de inzet van Hami Drukkers in Doesburg en AVO Verspreidingen wordt het minizine in de laatste dagen van maart alsnog in de bus gestopt van 4500 Doesburgse adressen. Het is te vinden in het folderpakket van Coop/Kuidvat. 

Hoort zegt het voort

De downloadbare ‘bladerversie’ en een aanvraagformulier zijn te vinden op www.hethuisdoesburg.nl

Doesburg, 28 maart 2020

Terug naar boven